Novi trend širi se Australijom. Radi manje prehlada i gripa, mališani iz vrtića na svoje popodnevno drijemanje sve češće odlaze na igrališta ili u bazene sa pijeskom.

Obdanište u gradu Pertu uvelo je popodnevno spavanje u prirodi kako bi se spriječilo oboljevanje djece od virusa. Rezultati primjene ove stare skandinavske metode su, kažu u vrtiću, odlični. Sa spavanjem napolju počeli su na pragu australijske zime – u martu i tokom narednih 11 nedelja, manje od 1% djece je odsustvovalo zbog bolesti.

Vjerujemo da je otpornost djece na bolesti direktna posljedica spavanju napolju gde udišu svjež vazduh umjesto spavanja u zagušljivim klimatizovanim prostorijama koje su pravi inkubator za grip i prehlade,” kažu u obdaništu.

Ono što su također primjetili jeste da djeca spavaju duže, čvršće i da su daleko smirenija kada se probude. Postala su pažljivija i lakše uče.

 

Brojna istraživanja su pokazala da boravak djece u prirodi podstiče razvoj mozga, skeleta i muskulature, društveni, emotivni i kognitivni razvoj, kao i da su djeca koja su puno napolju zdravija.

Djeca spavaju u hladovini, a ako je vjetrovito ili sipi kiša, zaklonjena su šatorskim krilom. Jedino kada pada jaka kiša, djeca ostaju unutra. Djeca imaju podmetače, jastuke i prekrivače.

spavanje u dvoristu

Izvor: Detinjarije.com

Komentari

Komentari

Nema više članaka