Ukusno i fino, a jednostavno za pripremiti!
Priređuje se tako da se voće samelje ili gnječi i jedno vrijeme kuha, a kada se dovoljno zgusne onda se dodaje šećer i kuha dotle dok se pekmez ne zgusne, odnosno dok gustoća nije takva da se pri miješanju vidi dno.
Ovdje treba spomenuti posebnu vrstu pekmeza koji je uobičajen kod nas. To je pekmez od šljiva bez dodatka šećera. Ne bi ga trebalo zaboraviti i zbog njegova specijalnog okusa a ni kao nacionalnu prerađevinu od voća.
Da spomenemo i kako pripremiti tege – njih i poklopce operite pa staklenke stavite u pećnicu na 80 – 100 stupnjeva da se osuše i zgriju, a poklopce prokuhajte u čistoj vodi, osušite i ostavite u suhoj krpi.
Varijacije sa šljivama
Šljive (koliko želite)
Šljive se operu, izvade im se koštice i stave na kuhanje u široku posudu. Pekmez se kuha uz neprestano miješanje. Kuhati ga treba dotle dok se prilikom miješanja pekmeza ne vidi dno, odnosno dok pekmez ne pada u komadima s drvene žlice kojom se miješa.
Šljive se mogu prirediti i tako da se najprije samelju u stroju za mljevenje mesa i onda kuhaju kao što je gore opisano.
Ovo je tradicionalni recept bez šećera i bez guljenja šljiva koji ima svoj osobiti okus.
Pekmez od šljiva s ocatom
5 kg šljiva
2 dl vinskog ocata
1,5 kg šećera
1 vanilija
2 dl ruma
Šljive se operu, očiste od koštica, preliju octom i kuhaju 15 do 20 minuta. Poslije toga se doda šećer i kuha dok se pekmez ne zgusne. Doda se vanilija i rum, malo promiješa i skida sa šporeta.
Pekmez od šljiva i paradajza
3 kg šljiva
1 kg paradajza
1 kg šećera
Šljive se ogule i očiste od košpica. Paradajz se oguli, prokuhaju i procijede. Dodajte im šljive i kuhajte 35 minuta, a zatim i šećer te kuhajte dok se pekmez ne zgusne. Vrući pekmez sipa se u vruće tegle. Odmah poklopite i okrenute na poklopce te ostavite tako 5 minuta da se stvori vakuum.