Ako se i vama prečesto događa da impulsivno pojedete cijelo pakovanje čokolade ili ručate do mjere u kojoj vam više nije dobro, možda je vrijeme da se upoznate s pojmom “mindful eating” koji postaje sve veći trend u zapadnim zemljama. Postoji toliko pravila kad je u pitanju hrana da je ponekad nemoguće pridržavati ih se. Na primjer, nemojte jesti ugljene hidrate uveče, izbjegavajte masnu hranu, čokolada je loša za formu tijela, dok je za srce dobra i tako u nedogled.

Zamislite da sva ta pravila možete jednostavno da odbacite i uživate u hrani. Da li biste to zaista pokušali? Pojam mindful eatinga bi mogao da bude upravo ono što nam svima treba. Radi se o načinu života, odnosno strategiji koja nam omogućava da razvijemo fleksibilniji odnos prema hrani koju unosimo u svoj organizam. Tačnije, radi se o zdravijem pristupu ishrani koji nam neće izazivati nepotrebnu količinu stresa. Intuitivna ishrana se bazira na tome kako jedemo, umjesto na ono šta jedemo i uči nas kako pravilno prepoznati signale svog tijela, poput pravog osjećaja gladi ili sitosti. Koliko puta ste se našli u situaciji da bez ikakve kontrole pojedete pakovanje čokolade ili sladoleda, a nakon toga se ne osjećate nimalo sretno?

Vjerovatno jeste. Ako se priklonite načelu intuitivne ishrane, takve situacije možete izbjeći. Počnete li da razmišljate samo malo više, teže će vam se dogoditi potreba za prejedanjem, a tjelesna težina se neće povećavati. Zvuči sjajno, ali kako to sprovesti u praksi? Za početak, stanite i razmislite. Jeste li stvarno gladni, osjećate li da vam je želudac prazan ili posežete za hranom iz navike ili dosade?

Razmislite li o tome minut ili dva, sebi ćete dati priliku za donošenje drugačije odluke. I vrlo važno, naučitite da prepoznate da li je u pitanju glad ili žeđ. Zvuči suludo, jer svakako da prepoznajete implus za tečnošću i onaj koji dolazi iz želuca, ali to nije uvijek pravilo. Neće škoditi ukoliko probate da popijete malo vode kada osjetite poriv za hranom.

Zatim, sjetite se da je okolina važan faktor pri svakom obroku. Koliko god je to moguće, jedite na miru, bez ometanja mobilnog telefona ili laptopa. Nemojte jesti za radnim mjestom, uz televiziju, u prevozu ili dok obavljate neke stvari po gradu. Zvuči banalno, ali premalo važnosti pridajemo tome kako i gdje jedemo. Dalje, više pažnje treba obraćati i na samu hranu. Malo se bolje zagledajte u boje, teksture i oblik hrane koju jedete. Osjetite mirise. Je li vaša hrana slana, slatka ili začinjena? Je li hrskava ili meka? Na ovaj način ćete dobiti novu dimenziju obroka i hranu doživjeti na način na koji niste navikli i zato ćete je, naravno, cijeniti više.

Na kraju, razmislite o tome koliko brzo jedete? Za kvalitetan obrok treba izdvojiti dvadesetak minuta, što nam se uglavnom čini kao naučna fantastika. No, ako i ne možete izdvojiti toliko, potrudite se da ne završite obrok u svega nekoliko minuta, već dajte sebi vremena da na miru uživate u jelu.

Sljedeći put kad sjednete za sto, sjetite se ovih savjeta i pružite priliku intuitivnoj ishrani.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Komentari

Komentari

Nema više članaka