Dosadašnja dekanesa Medicinskog fakulteta u Tuzli, prof. dr. Nermina Hadžigrahić, nova je rektorica Univerziteta u Tuzli. Hadžigrahić je na mjesto rektorice izabrana u prvom krugu glasanja, gdje se za njen izbor, od prisutnih 31, opredjelilo 18 članova Senata Univerziteta.

Jako smo ponosni što je profesorica Hadžigrahić dio naše velike armije uspješnih SUPER ŽENA. Njen kvalitet i mnogobrojne uspjehe smo prepoznali i na našem Izboru za Super ženu za 2016. godinu kada smo joj, sa zadovoljstvom, dodijelili priznanje za sve što je postigla. 

Profesoricu Hadžigrahić ugostili smo u našoj redakciji i uživali u “malim ženskim razgovorima” s njom.

Kažu da doktor mora biti prvenstveno dobar čovjek da bi bio uspješan u svom poslu. A ako isti taj doktor zna da prenese znanje na mlade, buduće doktore, to je već jedan neprocjenjiv “paket”. Funkcija koju je obavljala i koju trenutno obavlja ova sjajna žena, načelnica Klinike za kožne bolesti UKC-a Tuzla i dekanesa Medicinskog fakulteta u Tuzli, zatim najnovija funkcija koja joj je dodijeljena – rektorica UNTZ-a, te zadovoljni pacijenti svjedoče o prvoj tvrdnji. O drugoj govore studenti koji s njenih predavanja izlaze s osmijehom na licu i s mnogo usvojenog znanja.

Mladi ljudi su moja najveća inspiracija. Kako moja djeca, tako i studenti s kojima godinama radim. Kad vidim njihov entuzijazam, sjajne ideje, to me tjera naprijed. Najviše volim raditi sa svojim studentima”, riječi su novoizabrane rektorice UNTZ-a, koje objašnjavaju kako joj sve spomenuto polazi za rukom.

U razgovoru s uvaženom profesoricom, osvrnuli smo se i na aktuelno pitanje koje se tiče odlaska mladih ljekara iz Bosne i Hercegovine.

Ja sam žalosna svaki put kad moram potpisati uvjerenje sa kojim će naš mladi doktor medicine otići u inostranstvo“, iskrena je doktorica. “Mislim da i oni odlaze sa žaljenjem, budući da ne vide perspektivu u svojoj zemlji. Međutim, moramo se i mi promijeniti. Fakulteti trebaju biti više usmjereni prema mladima, njihovim potrebama i interesovanjima, a ne ka nama kao profesorima. Prosto, moramo im dati više mogućnosti i slobode, a ne posmatrati ih kao nekoga ko ne zna ništa, kada uspiju dobiti svoj prvi posao. Mladim ljudima treba dati više šanse. To je recept pomoću kojeg možemo zadržati našu omladinu u BiH.”

Raduje nas činjenica da je jedna žena na jednoj ovako važnoj poziciji kao što je pozicija rektora jednog univerziteta. Posebno jer je to baš naša SUPER ŽENA.

Budući da profesorica Hadžigrahić na pitanje “Da li ste ikada u svojoj karijeri pomislili: “Što je ovo meni trebalo?” odgovara sa: “Da, ali me brzo prođe, jer jako volim svoj posao i uživam radeći sve njegove segmente.“, sigurni smo da će na najbolji mogući način obavljati i ovu novu funkciju.

Ženski.ba čestita profesorici i želi mnogo uspjeha u radu na čelnoj poziciji Univerziteta u Tuzli.

Komentari

Komentari

Nema više članaka