Zineta Mutapčić uspješna je ekonomistica. Jako mlada rekli bismo za sve pozicije koje su iza nje. Sada je dio uspješnog tima naše kuće. Ono po čemu je Zineta također naša Super žena jeste činjenica da nas redovno iznenadi svojim statusima na različite teme zbog kojih danima razmišljamo o temama koje ona”potegne”.

 

Zašto je baš ekonomija bila Vaš izbor životne profesije?

Prvi izbor je bio da budem učiteljica kao sto je bila moja rahmetli mama, ali nakon što sam na kontrolnom iz matematike uvijek žustro raspravljala sa školskim drugaricama ko je ispravno uradio kontrolni, shvatila sam da su brojevi nesto što me privlači, a ekonomija je u to vrijeme nudila i opciju mogućnosti da se pronađe dobar posao.

Da morate opisati Vaš posao u tri riječi koje bi to bile?

Izazov, prilika za učenje (ispucah limit), zadovoljstvo.

 

Najveća lekcija koju Vas je Vaš posao naučio?

Ništa nije sigurno i koliko god misliš da si spreman za nešto, uvijek postoji mogućnost da se dobro iznenadiš, ali i sebe izgradiš.

Da li ste zbog posla ikada zaplakali? 

Jesam. Imala sam priliku da se upustim u jedan komplikovani projekat, da ga tako nazovem, i jednostavno je bilo momenata kad sam mislila da to nije ipak za mene, da ja to ne mogu ali zahvaljujući podršci mentora i nadređenih, i to sam prebrodila.

Da li ste se ikada susreli sa seksističkim stavovima od strane Vaših bivših/ sadašnjih kolega sa kojima ste surađivale?

U smislu omalovažavanja, podrugljivih stavova, ne. Uvijek sam imala dobru saradnju sa kolegama oba pola – prije bi se moglo reći da se znala desiti poneka simpatija i kvalitetno prijateljstvo.

 

Kako podnosite kritike?

Rekla bih prilično dobro. U prvi momenat bi se možda moglo desiti da mi nešto ne bude baš ugodno za uho čuti (ego je čudo) ali u biti nastojim da o svakoj kritici razmislim i usvojim je kao pozitivnu. Ako baš ne ide, onda se ponašam kao da je nisam ni dobila.

Koliko je teško a koliko zabavno raditi u firmi poput „ Kameleona“ sa mnoštvom različitih ljudi, temperamenata i potreba?

Nijedan posao ne smatram teškim ukoliko ga postavim sebi kao izazov. Ako mi se nešto ne radi onda to (ukoliko mogućnosti dopustaju) odložim dok nisam psihički spremna da ga odradim. Ako je već nešto zaista hitno onda pokušavam pronaći način ili sama ili s kolegama da odnekud počnem pa poslije se klupko samo odmotava.

Što se tiče Kameleona, kao i dosada, nastojim da prije svega ostvarim dobru komunikaciju s ljudima (iako se nekad čini da tražim previše), da porazgovaram sa svakim ko ima potrebu da prezentuje svoj posao, svoje probleme i da budem neko u koga mogu imati povjerenja i da se oslone na mene koliko god da je to u mojoj mogućnosti. Smatram da je jako bitno da stvari ne shvatamo lično i da uvijek pođemo od sebe.

Kameleon je firma koja je prošla kojekakvih stvari u svojoj historiji i mislim da zasluženo ima priliku da postane još jači, bolji i reprezentativniji i biće mi čast da učestvujem u njegovom razvoju.

 

 

Zineta voli pisati o svemu i svačemu ali koga Zineta čita?

S obzirom na teške momente koje sam doživjela u životu, smrt majke i brata dosta sam istraživala i istražujem pozitivnu psihologiju. Najdraža knjiga mi je Mali princ, odrasla sam uz Anderena a danas najviše volim čitati Paola Koelja i Harrold Robbinsa.

 

Mama ste, šta će za Vas biti prioritet u budućem odgoju Vaše bebe?

Za početak, nastojim da svo svoje slobodno vrijeme provedem sa svojim sinom (i mužem naravno) kako bi znao da sam, bez obzira na obaveze koje imam uvijek tu za njega, od igre, utjehe, maženja. A kako bude rastao, pokloniti mu brata ili sestru (ili oboje) kako bi imao istinske prijatelje u životu. Pored toga, i muž i ja se trudimo da ga učimo da bude otvoren prema ljudima, i nastojati ćemo ga ohrabrivati da slijedi svoje snove i bude uvijek fer i korektan prema drugim ljudima.

 

 

Završite rečenicu:

Moj dan je… svaki dan.

Vikendi su… najdrazi poklon zbog vremena koji mogu provesti s voljenima.

Najvažnije u mom životu je…zdravlje moje porodice (i moje naravno, kako bih sto duže bila s njima)

Maštam o… putovanjima po raznim zemljama.

 

 

ILI-ILI 

 VINO ILI VISKI – vino

ŠTIKLE ILI PATIKE: – patike

SUKNJA ILI HLAČE: – suknja

PLANINA ILI MORE: planina

PAJO ILI ČKALJA: Pajo

ZDRAVKO ČOLIĆ ILI  OLIVER DRAGOJEVIĆ: Čola

 

 

 

Komentari

Komentari

Nema više članaka