Adela Hodžić mlada je bh. dizajnerica koja  iza sebe ima nekoliko kolekcija i pune ruke posla zbog kvaliteta i iznimno ženstvenog dizajna. Ona čini da se  u njenim haljinama uvijek  osjećate zavodljivo i samouvjereno  a  to nam svima nekada fali zar ne? Naše riječi imaju pokriće jer smo njene  haljine probale  i već smo u mukama šta odabrati iz nove kolekcije.

Pročitajte naš razgovor sa Adelom te pogledajte njenu  novu kolekciju. Uživati ćete!!!

 

A.I.design ime je koje jako često viđamo kada čitamo o domaćem dizajnu, koliko tačno ovaj brend postoji?

-Brand je nastao početkom 2013. godine, kada smo kolegica Irma Mirvic i ja po završetku studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu imale želju da počnemo same nešto i da vidimo kako ce ići. Sve je bilo veoma spontano, ali je vremenom postajalo sve ozbiljnije, tako da brand funkcioniše i danas.

 

Kreacije ističu ženstvenost, zašto fokus  na tome u moru dizajnera koji su veoma androgeno usmjereni?

-Radim po vlastitom senzibilitetu, moje oko privlače i androgene kreacije, geometrijski krojevi i minimalizam, ali kada bih ja dizajnirala takvo nešto ne bih bila iskrena u tome, kao što jesam u ovome. Kroz svoje kreacije odražavam i lični stil, i forme koje me privlače. Volim da naglašavam ženstvenost i žensku figuru, ne volim da je sakrivam. Dizajneri se većinom trude da ženama prikriju nedostatke, a ja mogu pripadati onim dizajnerima koji žele otkriti i naglasiti žensko tijelo.

 

Čime je inspirisana nova kolekcija?

-Nova kolekcija je malo osvježenje koje prati kralj ljetne sezone i dolazak jeseni. Forma je ostala ista, prepoznatljiva A.I.design silueta, koja je suptilno obogaćena volanima. Volim da se igram sa formom, i sa veoma malo promjene na određenom modelu možemo dobiti potpuno drugi efekat, i to me uvijek inspiriše i privlači.

 

Koliko je težak kreativni proces, ponestane li inspiracije za nove modele obzirom da je svaki dosadašnji po nečemu drugačiji?

-Kreativni proces je redoslijed, odnosno stavke koje moramo proći i ispuniti ukoliko mislimo plasirati bilo kakav proizvod. Zna se kako počinje i završava, i izmedju skice i gotovog proizvoda postoji mnogo toga sto se mora uraditi, i tako je u bilo kojem poslu. Uvijek počinje idejom, koja se zatim razrađuje, a nakon razrade kreće realizacija, koja obuhvata sve od traženja adekvatnog materijala do izrade modela. Inspiracije nikad ne nestane ukoliko ste konstatntno mislima u tome.

 

Koliko su „teški“ današnji kupci? Da li si imala neka smiješna ili neobična iskustva?

-Pa bilo je raznih iskustava, ima kupaca koji se jave, naruče i preuzmu, a ima i onih koji zele da ste im posvećeni 24 sata na dan, pa vas zovu deset puta dnevno oko boje haljine ili dužine… To je uvijek smiješno, nekada kada je pretjerano je zaista tesko izaći na kraj i ostati smiren, ali trudim se koliko mogu, jer rad sa ljudima je uvijek takav

 

Svaku tvoju kolekciju ispratiš fotografijama koje radi jedinstvena i uvijek perfektna Vanja Lisac. Kako se dogodio taj spoj?

-Vanju poznajem privatno već par godina, a inače smatram da je, kada je modna fotografija u pitanju, u samom vrhu na ovim prostorima. Imale smo dvije super saradnje, što se nadam da će se nastaviti i u budućnosti.

 

Koliko je bilo izazov raditi sa Dalal Midhat na Eurovizijskom stajlingu?

-Dalal i ekipi sam bila stilista na predstavljanju pjesme u Vijećnici, kao i na spotu, gdje je Dalal nosila i jednu moju kreaciju. Nas dvije inače sarađujemo, i prije Eurosonga, Dalal je divna i uživam raditi sa njom jer se dobro razumijemo, imamo sličnu viziju kada je odjeća u pitanju, uvažavamo prijedloge jedna drugoj, i na kraju uvijek sve izgleda super.

 

Šta Adela nosi privatno osim svoji modela?

-Nosim sve što mi se dopada i što mislim da mogu iznijeti. Veoma je bitno ne biti ograničen na jedan stil ili jedan vizual, ali i znati sta priliči tvojoj figuri, ili možda jos bitnije karakteru. Ne trudim se poslati neku određenu sliku o sebi kroz svoju odjeću stilski, ali vrlo pazim na to sta ću nositi i kako ću se pojaviti bilo gdje. To je dio mene, i oduvijek sam bila veliki ljubitelj mode i odjeće, trudim se da pratim trendove, ali ne slijepo, već uzimam ono sto mi odgovara, ččisto da unesem neku svježinu u odijevanje.

 

Definicija stila za Adelu je?

-Osobenost, odmjerenost i sklad.

 

Do Adelinih kreacija možete doći putem njene Facebook stranice: A.I. design  a mi nastavljamo pratiti njen rad i radujemo se  svim novim kreacijama.

 

Komentari

Komentari

Nema više članaka