Ikona stila koja predstavlja otjelotvorenje francuskog chica, Inès de la Fressange, u intervjuu za Büro 24/7 otkrila je šta za nju znači moda, kako je prihvatila starenje i šta se zapravo krije iza te čuvene „je ne sais quoi“ filozofije.

Inès de la Fressange je bivša manekenka, a danas dizajnerka, ambasadorka brojnih brendova i jedna od najvećih francuskih ikona stila u istoriji. Njen stil je nenametljiv, vrlo opušten i elegantan ili kako to volimo da kažemo u medijima, pravo otjelotvorenje francuskog chica.

Taj njen „X“ faktor je ono od čega je stvorila brend i zbog čega je toliko posebna. Parižanke će vam reći da nema formule kojom se postaje takvom harizmatičnom ikonom, ali Büro 24/7 se ipak približio Inès de la Fressange i kroz intervju saznao šta se krije iza te legende.

Što za vas znači moda?

Moda je za mene nešto što kad jednom napokon shvatim o čemu se radi, postane staro – nemoguće ju je slijediti. Iako mi se neki trend ne svidi u tom trenutku, možda će mi se svidjeti kasnije!

Radili ste na dizajnerskim projektima u brojnim brendovima od Uniqla do Rogera Viviera. Kako se stil neke osobe može toliko isticati i razlikovati od drugih?

Ignorišite modu – to je najbolji način da razvijete svoj stil. Nemojte kopirati, ali se informišite. I budite hrabri.

Kojih pet ključnih komada koje svaka žena treba da ima u ormaru?

Lijep par cipela, kožne baletanke Rogera Viviera, bijele zvoncare (savršene su uz sve, u svakoj sezoni), tamnoplavi pulover (to svima stoji i koža uz njega izgleda sjajno), ceger (često je puno bolji izbor od skupe torbe jer kombinaciji daje svežinu), tamnoplavi kaput (paše uz patike i otprilike uz sve ostalo).

Da li je hrabrost tajna te „je ne sais quoi“ filozofije po kojoj ste poznati?

Odevajte se za sebe, u ono u čemu se osjećate dobro i izgledat ćete sjajno. Francuskinje se odjevaju kako bi u sebi pronašle samopouzdanje. One znaju da, ako se osećaju dobro, mogu zavesti bilo koga, a istovremeno ne zavodi njihova odjeća već ličnost.

Da li je stil nešto s čime se rađamo ili se ipak može naučiti?

Mene ne zanimaju brendovi. Miješam vintage komade s novima, one sofisticirane s opuštenima i to mi daje slobodu. Možda je stil u tome kad ne želite  da se pravite važni i jednostavno volite modu bez opsjednutosti trendovima. To je duh koji bilo ko može uloviti. Najbolje što možete učiniti za dobar izgled jeste da mislite pozitivno.

Ovog ljeta ćete napuniti 60 godina. Na što ste u svojoj karijeri do sada najponosniji?

Ah, da. Dobro ste informisani! (smijeh) Drago mi je da ste me to pitali. Na sceni sam prisutna od kasnih sedamdesetih i svijet još uvek misli da imam nešto pametno da kežem. To je za mene veliko postignuće.

Koje biste savjete o starenju dali ženama danas?

Broj jedan je da ne pokušavate da izgledate mlado, samo stare žene su opsjednute time. Drugo, idite u high street prodavnice i na druga mjesta s jeftinom odjećom. Treće, uvijek se smijite jer vam se onda bore neće jako vidjeti. Nikad ne nosite sav svoj nakit od jednom, izbjegavajte krzno (ono vas čini starijima) i na kraju, slušajte Rolling Stonese i plešite po kući!

Vaša ćerka uskoro će napuniti 18 godina. Što je najbolja stvar koju vas je naučila?

Da ne nosim onu kožnu jaknu koju sam kupila na nagovor prijateljice. Rekla mi je: „To nije tvoj stil!“

 

Izvor: zenskikutak.rs

Komentari

Komentari

Nema više članaka