Već ste navikli na našu saradnju sa sjajnom beauty blogericom Dadom, koja stoji iza  Chromia's beauty bloga. Danas je za vas pripremila sjajne savjete za njegu kože tokom ljetnog perioda, u kome vaša koža zahtijeva više pažnje nego tokom drugih sezona. 

***

Tokom ljeta, naša koža lica zahtijeva posebnu njegu i pažnju. Slažete li se ?

Želim sa vama ovaj put da popričam o ovoj temi, da podijelim moja iskustva i savjete!

Zbog djelovanja UV zraka, toplote, suhog vazduha, slane vode koža ne može da zadrži vodu, te joj je potrebna dodatna hidratacija. Svakodnevnim pojačanim znojenjem na visokim temperaturama, gubi sjaj i vlažnost, stoga treba koristiti manje masne kreme, a više one lagane koje hidriraju kožu.

Ono što je najbitnije, i na što bih vas posebno upozorila, molim vas, ne izlažite se suncu, osim ako prethodno na lice niste nanijeli posebnu kremu koja sadrži bar faktor 15. Kremu nanesite pola sata prije, a ukoliko imate izuzetno osetljivu kožu, svjetliji ten, uvijek koristite preparate sa visokim zaštitnim faktorom (spf 30-50).

Prije nego krenete sa vašom rutinom,  odstranite masnoće sa lica.

Nije dobro umivati se naizmjenično hladnom i toplom vodom. Topla voda širi pore i izaziva proširene kapilare, a hladna sužava krvne sudove i isušuje kožu. Sapun treba izbjegavati i obavezno  koristiti kremu za umivanje ili gel koja odgovara vašem tipu kože.

Naredni korak jeste toniranje kože.

Naravno, prilagodite tonik vašoj koži lica i uzmite u obzir da na našem tržištu već postoje proizvodi bez štetnih sastojaka, kvalitetniji, prirodniji, birajte ono najbolje, vaša koža će vam biti zahvalna za par godina.

Nanesite kremu.

Krema koju ja biram, prije svega jeste neka koja se brzo upija i radi svoj posao.
Od takve kreme očekujem da moje lice bude hidratizirano bar 4-5 sati. Ako se ne snalazite baš najbolje, pogledajte koji su to sastojci koji su u službi hidratacije: aloe vera, urea, shea maslac, jojoba ulje, ulje pšeničnih klica, avokado, ceramidi, hijaluronska kiselina, krastavac, glicerin (zadržava vodu), panthenol, vitamin E itd.

Kako vaš trud ne bi bio uzaludan,  izbjegavajte masnu hranu i birajte svježe voće i povrće, ali, iznad svega, uzimajte veće količine tekućine, najmanje dvije litre vode dnevno da bi vaša koža sijala i bila hidratizirana.  Tokom ljeta izbjegavajte tekuće pudere koji sadrže ulje i pustite kožu da diše koliko je to moguće!

I za kraj, jedan od najvažnijih savjeta:

Dubinski pročistite vašu kožu kako bi lakše mogla da upije sve proizvode za njegu, i naravno, kako bi izbjegli upalne procese i neželjene posljedice.

Moje preporuke idu za maske sa glinom koje su apsolutni hit zadnjih par mjeseci!

Pripremila: Chromia beauty blog za ženski.ba

Komentari

Komentari

Nema više članaka