U.G. Vive Žene Tuzla nominirano je za prestižnu nagradu Aurora 2017. kao organizacija koja svojim radom inspiriše rad drugih organizacija u svijetu. Ovom nominacijom postale su prva organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je dobila priliku da bude dio velike i humane priče koja se zove Aurora – nagrada za buđenje čovječanstva.

OVDJE možete pročitati priče finalista Aurora nagrade.

Godišnja nagrada Aurora osnovana je u spomen žrtava genocida nad Armenima (1915. – 1923.). Aurora ima za cilj podizanje javne svijesti o zlodjelima širom svijeta i nagrađivanje organizacija i pojedinaca koji rade na sprječavanju torture i genocida.

“Samo prisustvo na ceremoniji dodjele Aurora nagrade je doprinijelo motivaciji za naš dalji rad. Cilj ove nagrade je da se pobudi svijest kod ljudi da pomažu jedni drugima.

Za nas je ova  nagrada jedno veliko priznanje i drago nam je da su organizatori prepoznali značaj našeg rada, odnosno dugoročno liječenje traume. Dakle nije samo bitno da u krizi pomažete nekome, nego to mora biti kontinuirano. Nominirani smo jer je naš kontinuirani rad prepoznat kao važan za oporavak žrtvama od trauma nakon rata i njihovo osnaživanje u razvoju lokalne zajednice.

Ono što je za nas značajno da smo jedina organizacija iz BIH, pa i iz Europe koja je prepoznata da slijedi taj kontinuitet i misiju  od 90-tih godina.” istakla je Jasna Zečević, predsjednica udruženja.

Osnovna djelatnost udruženja “Vive žene” je rad sa žrtvama rata, ratnim traumama i rad na prevenciji budućeg konflikta te prevenciji nasilja. Narednih godina će provoditi programe u osnovnim školama, gdje će raditi na prevenciji nasilja na osnovu pola.

U Tuzli, 26. juna  će biti obilježen Međunarodni dan podrške žrtvama torture, a koji desetu godinu za redom obilježavaju Vive žene, iako i dan danas žrtve torture nemaju svoj status.

 

(Ženski.ba)

Komentari

Komentari

Nema više članaka