U.G. Vive Žene Tuzla nominirano je za prestižnu nagradu Aurora 2017. kao organizacija koja svojim radom inspiriše rad drugih organizacija u svijetu. Ovom nominacijom postale su prva organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je dobila priliku da bude dio velike i humane priče koja se zove Aurora – nagrada za buđenje čovječanstva.

U nastavku su ličnosti nominovane za ovu nagradu, a njihove životne priče nam prenosi naša Jasna Zečević.

Prošlogodišnja i prva Aurora nagrada pripala je Marguerite Barankitse iz udruge Maison Shalom i REMA bolnice u Burundiju. Svoj život posvetila je borbi za dostojanstvo i prava djece koja su preživjela horore agresija u Burundiju i Ruwandi. Sama je izgubila većinu članova obitelji, ali je odlučila biti ona koja će pomoći djeci svoje zemlje u pokazati im da druga šansa postoji. U zadnjih 20 godina, Marguerite je spasila oko 30 000 djece, a u bolnici koju je otvorila 2008. godine, liječeno je preko 80 000 pacijenata.

 

Fartuun Adan je direktorica nevladine organizacije ‘Elman Peace and Human Rights Centre’ smještene u Mogadishu, Somalija. Fartuunin muž, Elman Ali Ahmed je bio somalski poduzetnik i aktivista. Nažalost, ubijen je 1996. godine. Slučaj ubojstva Elman Ali Ahmeda nikada nije riješen. Nakon njegove smrti, Fartuun je sa svoje tri kćerke izbjegla u Kanadu, ali 2007. godine se sama vraća u Mogodishu kako bi nastavila svoj rad i rad svog muža. Trenutno zajedno sa svojom kćerkom Ilwad Elman, Fartuun radi na podršci žrtava rodno zasnovanog nasilja koje su proživjele silovanja, fizičko zlostavljanje i/ili prisilne brakove. Do danas, njihov centar je pružio usluge više od 400 somalskih žena i djevojčica. Također fokus njihovog rada je i obrazovanje, treninzi poduzetništva i uspostavljanje mini fondova. Bitan dio njihove inicijative je i rad sa djecom bivšim vojnicima koji uz njihovu organizaciju pronalaze novi smisao svog života.

 

Dr. Denis Mukwege je 1999. godine osnovao bolnicu Panzi u istočnoj provinciji Demokratske Republike Kongo. Svakodnevno, žene u Kongu bivaju silovane, fizički maltretirane i najbrutalnije seksualno ponižavane od strane militanata. Dr. Mukwege je, unatoč svim prijetnjama i opasnostima, borac za prava i zaštitu žena. Uz pružanje medicinske ginekološke pomoći, on razvija metode psihičke i pravne podrške žrtvama, te je na taj način pomogao više od 50 000 žena svake dobi.

Dr. Tom Catena je već zadnjih 10 godina jedini stalni doktor u planinama Nuba u Sudanu. Dnevno liječi 400 pacijenata različite dobi te izvršava sve oblike hirurških operacija. Trenutni civilni rat u Sudanu, otežava Dr. Tomu rad ne samo zbog čestog nestanka struje ili vode, već zbog stalnog bombardiranja i životne ugroženosti u kojoj se nalazi i on, kao i svi pacijenti.

Jamila Afghani je hrabra žena Afganistana. Vjeruje u moć obrazovanja u osnaživanju društva i jednakosti spolova. Njena misija je mijenjanje pogrešnih uvjerenja vezanih za ulogu žena kako u obrazovnim tako i u vjerskim zajednicama Afganistana. Uz veliko strpljenje i mudrost koju posjeduje, trenutno uspijeva surađivati sa imamima u pronalasku boljih rješenja trenutnih nedaća u njihovoj zajedničkoj državi, ali uz jednako uključivanje žena i muškaraca.

Dr. Muhammad Darwish, uslijed ratnih okolnosti u Siriji, nažalost nije bio u mogućnosti sudjelovati u dešavanjima Aurora inicijative. Dr. Muhammad je zubar koji se vratio u opkoljeni grad Madaya u Siriji, kako bi zajedno sa samo tri preostala doktora služio gradu od 40 000 stanovnika. Privukao je pažnju svjetske javnosti, jer je i nakon stalnih prijetnji sirijske vlade idalje nastavio sa humanitarnim radom u svom gradu. Dokumentacijom stanja u kojem često mora vršiti svoju doktorsku dužnost, nastoji proširiti realnu sliku nivoa ugroženosti tamošnjeg stanovništva.

 

(Ženski.ba)

Komentari

Komentari

Nema više članaka