Ovo su samo neke od posljedica tzv. brze mode, na engleskom, fast fashion – fenomena u modnoj industriji koji ima jasnu definiciju. Odnosi se na proces toliko ubrzane proizvodnje kako bi se novi trendovi pojavili na tržištu što prije i za što nižu cijenu.

Fast fashion dovodi u pitanje tradicionalno predstavljanje novih kolekcija svake sezone, jer brendovi koji promoviraju ovakav moderan način rada predstavljaju i do 18 novih kolekcija na godinu – nekada je komadu odjeće trebalo šest mjeseci da prijeđe put od modne piste preko proizvodnje pa do dućana, a danas će taj ciklus zaokružiti za tri sedmice.

A prošlog je mjeseca jedna firma – online platforma za kupovinu luksuzne odjeće cijelu priču podigla na jednu sasvim novu razinu. Neke od naručenih komada sa njihove stranice možete dobiti već za 90 minuta.

Ovaj podatak nas ne bi trebao posebno “zabrinjavati”, jer je vezan za žene kojima je kupovina dizajnerskih komada svakodnevica, a one su, još uvijek u manjini. Problematična je kvaliteta današnje jeftine ponude, odjeća koja je krakog životnog vijeka i stalna potreba za novim komadima, a da o uticaju na okoliš ne govorimo.

Budući da se brza moda pojavila još ranih devedesetih kada su proizvođači pod pritiskom velikih robnih kuća morali hitno povećati profit, u nekim se zemljama, poput Velike Britanije, najavljuje skori kraj trenda. A što možete učiniti da i sami izađete iz ovog začaranog kruga ponude i potražnje, pročitajte u nastavku.

 

1. INVESTIRAJTE U BEZVREMENSKE KOMADE

Prije nego kupite komad odjeće, zapitajte se koliko vam je on zapravo potreban i kako ćete ga kombinirati s ostatkom garderobe. Investirajte u bezvremensku klasiku poput bijele košulje, male crne haljine, balonera te najjednostavnijih traperica.

2. NAUČITE DA ŠIJETE

Pridružite se krojačkoj radionici ili upišite kurs šivenja. Ono što je prije bilo uobičajeno, krpanje i prepravljanje odjeće, danas je gotovo zaboravljeno. Garderoba se može osvježiti već i najmanjim prepravkama i DIY varijantama – npr. zlatne dugmiće na kragni bijele košulje pretvorit će je u sasvim nov i puno glamurozniji komad. Ako šivenje ipak “nemate u rukama”, posjetite krojačku radnju. Na sreću ih je sve više.

3. PRONAĐITE ALTERNATIVU U PRODAVNICAMA BRZE MODE

Kupujte lokalno. Sve je više domaćih dizajnera s uigranom proizvodnjom u BiH, a kvalitetne komade možete pronaći i u second hand shopovima.. Podržite manje poznate brendove.

4. NIKADA NE BACAJTE ODJEĆU

Iako je odjeća potrošna, bacanje nekog komada u smeće stvarno bi trebala biti zadnja opcija. Odjeća nije biorazgradiva i nije otpad – recimo vuneni džemper na deponiji se neće razgraditi jer uvjeti nisu kakvi bi trebali biti, a neki  brendovi nude mogućnost recikliranja.

Izvor: zadovoljna.hr

Komentari

Komentari

Nema više članaka