Pored toga, nikad nije dovoljno duga, pa zbog toga počinjemo da kupujemo i koristimo razne preparate za ubrzavanje njenog rasta i njegu. Ipak, možemo joj pomoći na dosta lakše i prirodnije načine:

1. Masirajte skalp glave

Dobro znate da zdravlje kose počinje od skalpa, odnosno drugim riječima – ako je skalp zdrav, biće i kosa. Dnevno odvojite nekoliko minuta za masiranje skalpa kako biste stimulisali rast kose i poboljšali njenu gustinu.

2. Šišanje

Mit je da morate ići kod frizera na svakih šest do osam nedjelja. Suština je u dobroj njezi i preparatima. Ako imate dobar i kvalitetan šampon i regenerator i redovno koristite maske nekad je dovoljno da posjećujete frizera na svakih pola godine.

3. Spavanje na svili

Spavanje na glatkoj površini smanjuje noćno trenje kose, a samim tim i pucanje vlasi. Zamijenite pamučne jastučnice svilenim i vidjet ćete instant promjenu.

4. Pravilo feniranja i stilizovanja kose

Nikada nemojte u istom danu sušiti kosu fenom, a zatim je stilizovati aparatima na toplotu. U idealnom svijetu bi najbolje bilo sušiti kosu prirodno – vazduhom, ali to je kod nekih ljudi nemoguće. Da biste izbjegli oštećenje i suhoću, izbjegavajte da radite ovo u istom danu.

5. Odmorite kosu

Što više perete i stilizujete kosu, to će ona biti oštećenija, pa bi trebalo da sve to smanjite na minimum. Ipak, ovdje glavnu ulogu igra kvalitet proizvoda. Ako imate presu koja ne oštećuje kosu i istovremeno koristite preparate za zaštitu kose od toplote, možete sačuvati njeno zdravlje i lijep izgled.

6. Manje vežite kosu

Umjesto zatezanje kose u visoki konjski rep, probajte da je skupljate u niski i opušteniji, jer zategnuta kosa dovodi do pucanja i čupanja kose.

7. Češljanje

Investirajte u kvalitetne četke od prirodnih vlakana i dlačica koje vam neće lomiti kosu pri češljanju. Takođe treba da znate da češljanje korijena stimuliše cirkulaciju, što dovodi dobre nutrijente do folikule vlasi.

8. Farbanje kose

Pokušajte da ne posvjetljujete previše kosu jer, blanš i svijetle farbe lome, oštećuju i prže kosu čineći da izgleda ružno. Ili imajte kratku frizuru i plavu kosu ili dugu i tamnu – vaš je izbor, osim ako se ne odlučite na ekstenzije.

9. Ispiranje sirćetom

Hladna voda i jabukovo sirće će nakon šamponiranja zatvoriti folikulu dlake i učiniti je sjajnijom. Ne brinite za miris – jer se brzo izvjetri!

10. Izbjegavajte ekstenzije

Kada je rast kose vaš cilj, koristite ekstenzije samo za specijalne prilike i nosite ih kraće periode. Klip-on ekstenzije su sasvim u redu ako se skidaju na pravilan način (bez čupanja kose) i odmah po dolasku kući. Dodatna težina ekstenzija može da vam iščupa kosu iz korijena, a isto važi i za trajne esktenzije.

Izvor: ljepotaizdravlje.ba

Komentari

Komentari

Nema više članaka