Postoje uobičajeni problemi u braku, a mnogi od njih mogu se izbjeći ili riješiti.

1. Nevjera

Nevjera je čest problem u vezama i uključuje i fizičku i emocionalnu prevaru. U nevjeru uključujemo i seks za jednu noć, ali i internet veze koje dugo traju. Nevjera se pojavljuje iz različitih razloga: čest je problem i mnogi se parove bore s njom.

2. Seksualne razlike

Do seksualnih problema u braku može doći zbog različitih razloga: najčešći je gubitak libida. Uvriježeno je mišljenje da samo žene gube seksualnu želju, ali često se događa i muškracima. Moguće je da i do problema dođe zbog različitih seksualnih sklonosti supružnika: jedan želi od partnera stvari koje su njemu neugodne.

3. Uvjerenja i vrijednosti

Normalno je da će biti razlika i neslaganja, ali su neke prevelike kako bi ih ignorisali. Često se “lome koplja” oko religije. Druge razlike uključuju osnovne vrijednosti, na primjer način odgoja djece i definisanje šta je u redu, a šta nije, što proizlazi iz odgoja svakog supružnika. Budući da svi ne odrastamo s istim sistemima vrijednosti, morala i ciljeva, postoji dosta prostora za raspravu i sukob unutar braka.

4. Stres

Stres je uobičajen problem u bračnom životu i svaki bračni par će se s njim suočiti bar jednom. Stres u vezi može biti prouzrokovan financijskom situacijom, porodičnom, mentalnom, ali i bolestima. Način na koji se borite sa stresom, može da bude preloman trenutak.

5. Ljubomora

Ako je jedan partner previše ljubomoran, ostanak u takvom braku može da bude izazovan. Ljubomora može da bude dobra za vezu, ali ako je umjerena. Ako jedan supružnik stalno ispituje drugog gdje je bio, s kim, koliko, kada, o čemu je pričao, s kim sad priča na mobitel, zašto, može vrlo brzo pretvoriti dobar brak u loš.

6. Dosada

Jedan od supružnika može da počene da osjeća dosadu u braku i može se “umoriti” od braka. Dolazi do dosade i ako brak postane predvidljiv. Par može da radi istu stvar svaki dan puno godina, bez ikakve promjene ili bez iskre. Iskra se obično javlja kad s vremena na vrijeme napravite nešto spontano. Ako u odnosu nema spontanosti, postoji dobra šansa da će dosada postati problem.

Izvor: ljepotaizdravlje.ba

Komentari

Komentari

Nema više članaka