Već godinama unazad, svakodnevno smo svjedoci velikog broja apela za pomoć, skupljanja novca za liječenja i borbi za živote.

Jedna od naših SUPER ŽENA, Eldina Bosankić Softić jedna je od osoba koja je prije par godina prošla životnu dramu i izborila se za svoj život. Potresena je situacijom bliske prijateljice, poznatog bh.novinara Mime Šahimpašića, Eldina Grbića i svih drugih koji trenutno vode bitku za život, a ujedno i sa bh.sistemom – skoro, pa sa vjetrenjačama.

O tome je pisala na svom Facebook profilu. Eldinin status prenosimo u cjelosti:

“Svakog dana, nažalost, svi podijelimo neki post o sakupljanju novca za nekoga kome treba, za liječenje negdje u inostranstvu. Tako moja dobra prijateljica, lavica, sa kćerkom, bije bitku trenutno u Zagrebu. S njom sam u mislima svakodnevno. Potreslo me, dijete je to!

Potreslo me i što Mimo Šahinpašić, nakon sedamnaest godina treba novi bubreg. Stalno pratim dokle je akcija za Eldina Grbića, kojem trebaju nova pluća i koji je prikovan u kući, uz bocu kisika. Ovo su samo neki od primjera, tu oko mene. Samo neki…

Sjetim se ponovo sebe, svoje drame…

Zbog svega što sam prošla i zbog tih svakodnevnih apela, osnovasmo i mi Udit TK – Udruženje dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika TK. Prije mjesec dana, obnovi se rad Donorske mreže u BiH. Spremamo se za proteste u Sarajevu zbog neusvajanja Zakona o transplantaciji organa, odnosno onog dijela koji se odnosi na pretpostavljeni pristanak i koji bi itekako mogao pomoći onima koji se bore za život i skupljaju novac za transplantaciju negdje vani. Ovaj Zakon zapravo, potreban je svima. Ljudi ne bi morali skupljati hiljade i hiljade za liječenje negdje vani. Naši ljekari pokazali bi da to umiju i mogu. I mogu zaista, primjer sam ja!

Političari misle da su nedodirljivi, da se taj Zakon njih ne tiče, pa ih baš briga hoće li on biti usvojen. Nas koji smo prošli životnu dramu se tiče. Tiče se moje porodice, prijatelja, koji će također sa mnom na proteste u Sarajevo. Moramo početi od nečega kako bi i naša transplantacijska medicina bila normalna pojava, a ne čudo koje se dogodi jednom, dva ili tri puta u godini.

Iskreno se nadam, da će doći dan kada će svi koji čekaju transplantaciju, imati sreće kao ja.

Pisala sam nedavno o svemu ovome, zato ću, uz ovaj osvrt, ponovo prikačiti i taj tekst.

 

Komentari

Komentari

Nema više članaka